Kauraoluen runsaan kysynnän sekä saatujen asiakaspalautteiden innoittamana panimo tuo nyt markkinoille kauraoluesta aiempaa enemmän piapon alkuperäistä savuista luonnetta tavoittelevan, Tuorlan SavuKaura -oluen. Siinä maistuvat sopivasti savuisina ja hyvässä sopusoinnussa laadukas olut sekä kotimainen kaura

Tuorlan SavuKaura

Kaarinan Piikkiössä vuodesta 2016 toiminut Kuninkaantien panimo tuo suuren suosion saaneen kauraoluen kaveriksi kauratalkkunarouheen eli piapon pohjalta edelleen kehitetyn savukauraoluen. Panimo on valmistanut olutta kaurasta viime vuodesta saakka. Kauraoluen runsaan kysynnän sekä saatujen asiakaspalautteiden innoittamana panimo tuo nyt markkinoille kauraoluesta aiempaa enemmän piapon alkuperäistä savuista luonnetta tavoittelevan, Tuorlan SavuKaura -oluen. Siinä maistuvat sopivasti savuisina ja hyvässä sopusoinnussa laadukas olut sekä kotimainen kaura. Ensimmäiset erät Tuorlan SavuKaura -olutta on toimitettu viikolla 13 kauppoihin sekä valittuihin ravintoloihin.

Piapon luonnetta korostettuna savustetulla maltaalla

Tuorlan SavuKaura -olut on panimomestari Niko Hurskaisen viimeisin taidonnäyte, jossa maistuu
Hurskaisen pitkä ja monipuolinen kokemus oluen valmistamisesta ja kehittämisestä. Hurskaisen mukaan
oluen tärkeimmät ominaisuudet ovat puhtaus ja tasapaino ja niitä hän on tavoitellut myös Tuorlan
SavuKaura oluessa. Tuorlan SavuKaura on suodattamaton pintahiivaolut ja väriltään punaruskea. Sen
valmistuksessa on käytetty paimiolaisen maanviljelijän talkkunarouhetta, josta käytetään paikallisittain
nimitystä piapo ja piepo. Piapon perinteet tulevat Hämeestä. Piapon pääraaka-aineena on kaura, joka
jauhatuksen sijaan oluen valmistusprosessia varten tehdään rouheeksi. Itse piapon valmistaja on Salolainen Kivisaaren Piapo. Kivisaaren Piapon resepti on kulkenut suvussa useita sukupolvia. Perinteisesti piapo olisi kuivattu riihessä ja siinä olisi ollut tuntuva savun maku. Nykyään elintarvikesääntelyn takia tuottaja joutuu säätelemään savuisuuden määrää ja voimakkuutta. Tätä perinteistä raaka-aineen valmistustapaa kunnioittaakseen on luotu Tuorlan SavuKaura. Siinä savuisuutta on korostettu käyttämällä kevyesti savustettuja maltaita, jotta perinteisen piapon alkuperäinen luonne tavoitettaisiin mahdollisimman hyvin.

Oluen valmistuksessa noudatetaan perinteistä saksalaista puhtausnormia, Reinheitsgebotia.

Kuninkaantien panimo on viime aikoina panostanut lisää myös tuotannon sujuvuuteen ja tuotteiden laatuun sekä asiakasyhteyksien ylläpitoon palkkaamalla panimovastaavan, Jukka Hihnalan. Hihnala vastaa panimon tuotannosta, tuotannon suunnittelusta, toimituksista sekä myynnistä. ”On ollut hienoa päästä työskentelemään laadukkaiden ja rehellisten käsityöläisoluiden kanssa”, sanoo Hihnala. Uuden savukauraoluen makua Hihnala kuvailee runsaaksi, miellyttävän savuiseksi, paahtomaltaiseksi sekä makean
hedelmäiseksi. ”Parhaan kuvan uudesta oluesta saa tietysti maistamalla sitä itse”, Hihnala jatkaa.

Kuninkaantien panimon olutvalikoima koostuu erilaisista suodattamattomista käsityöläisoluista, joiden valmistuksessa noudatetaan perinteistä saksalaista puhtausnormia, Reinheitsgebotia. Sen mukaisesti oluet ovat ainoastaan humalalla maustettuja, eikä niissä ole käytetty lisäaineita.

Panimon toimitusjohtaja Esa Kanerva kertoo Tuorlan SavuKauran täydentävän hyvin Kuninkaantien panimon laadukkaiden käsityöläisoluiden valikoimaa aiempien kaura-, vehnä-, pils- ja lager-oluiden lisäksi. ”Meidän oluemme tunnistaa Tuorlan-nimestä, kuten esimerkiksi Tuorlan Tähti”, sanoo Kanerva. Kanerva on tyytyväinen panimon viimeaikaiseen kehitykseen niin uusien olutlajien kun toiminnan kehittymisen osalta.

Panimovastaava Jukka Hihnala

Ensimmäiset erät Tuorlan SavuKaura -olutta on toimitettu viikolla 13 kauppoihin sekä valittuihin ravintoloihin. Kuninkaantien panimon oluita on saatavilla myös suoraan panimon tehtaanmyymälästä sen aukioloaikoina.  

Tuorlan SavuKaura

TUORLAN SAVUKAURA – Suodattamaton pintahiivaolut kotimaisesta kaurasta.

Perinteisestä kaurapieposta kevyesti savustettuna, ohramaltaista ja parhaista humalista,
on syntynyt aromikas ja tunteikas Tuorlan Savukaura.

  • AINESOSAT: vesi, ohramallas, kaura, herne, humala, hiiva, suola
  • alc. 5,3%
  • VALMISTAJA: Kuninkaantien Panimo Jättänväljäntie 21 21500 PIIKKIÖ

    Lisätiedot ja myynti: Jukka Hihnala, panimovastaava.
    Puh. 041 312 3081 ja email:
    myynti@kuninkaantienpanimo.fi

Artikkelin teksti lehdistötiedote 30.3.2023 | Kuninkaantien panimo 2023. Kuvat: Kuninkaantien panimo.