Erään kerran joulukuussa 2020, kaverukset Juha, Erkki ja Tapio alkoivat pohtia WhatsAppissa oman nimikko-oluen toteuttamista. Kolmikon haave omasta JET – nimikko-oluesta toteutui keväällä 2021. Mutta mistä kaikki sai alkuunsa?

Juhan, Erkin ja Tapion – yhteinen taival alkoi jo -80 luvun lopulla, jolloin he päätyivät työskentelemään samaan työpaikkaan. Yhdessä työskenteleminen oli rattoisaa, mukavalla työporukalla tuli koettua niin hauskoja reissuja kuin tapahtumiakin työn ja kulttuuririentojen merkeissä.

Vaikka tiiviistä ja mukavasta työporukasta osa onkin jo jäänyt eläkkeelle, yhteydenpito on jatkunut aktiivisesti. WhatsAppissa yhteisessä Ölhus – ryhmässä viestit ja vitsit lentävät etäisyyksistä huolimatta. Välillä tavataan ihan livenäkin, oluen nauttimisen merkeissä.

Joulukuussa 2020, lähti viestiketjussa liikkeelle ajatus ihan omasta oluesta. Kolme viidestä Ölhus- ryhmään kuuluvasta jäsenestä innostui ajatuksesta todella ja pyörät lähtivät pyörimään Erkin johdolla tositoimiin. 

Oluen valmistajaksi valikoitui Erkin kontaktien avulla kotimainen Piikkiöläinen Kuninkaantien Panimo, jossa toive omasta oluesta otettiin hyvin vastaan.

Ennen kun olut saatiin pulloihin, tarvittiin tietenkin oma olut-etiketti ja nimi omalle oluelle. Hyvistä nimivaihtoehdoista lopullisen siunauksen sai Juhan, Erkin ja Tapion Juhlaolut JET – joka tietenkin muodostuu kolmikon etunimistä. Etiketin suunnittelussa ja valmistelussa käytettiin apuna panimon omia kontakteja ja saatiin lopullinen etiketti painokuntoon. Tässä vaiheessa etiketistä päätettiin vielä tehdä hybridietiketti. Näin varsinaisen sisällön Kuninkaantien Panimon eri olutmerkeistä voi valita pullotushetkellä. Etikettejä myös valmistettiin riittävästi, jotta omaa olutta voidaan sitten tilata panimolta lisää erä kerrallaan, nopeallakin aikataululla. Tulevaisuus oli siis mielessä jo ennen ensimmäisen erän valmistumista.

No entä sitten varsinainen sisältö – se pääasia? Oman nimikko-oluen sisältö valikoitui osin mielikuviin perustuvalla päätöksellä, etäisyyksien vuoksi. Vaikka mielellään kolmikko olisikin käynyt maistelemassa ja vertailemassa panimolla eri olutlaatuja, luottivat he Panimon ammattilaisten ammattitaitoon olutmerkkien mauista, verraten omia makumieltymyksiään ja kokemuksiaan. 

Juha valitsee hybridietiketistää oikeaa olutmerkkiä

Ensimmäiseen JET- nimikko-oluen pullotuserään valikoitiin kahta eri olutmerkkiä: Tuorlan Vehnää, panimon uusinta olutmerkkiä, sekä Tuorlan Tähteä, joka panimon kuvailujen mukaan tšekkityylisenä pilsnerinä on raikas ja kevyt.

Tuorlan Vehnä on suomalaisen vehnäpellon kultaa jalostettuna saksalaistyyppiseksi pintahiivaolueksi parhaiden saksalaisten laatuvaatimusten mukaisesti. Maultaan hedelmäinen ja aromiltaan virkistävä. Aromihumalana on Hallertau Tradition. Tuorlan Tähti puolestaan tšekkityylinen pilsneri, joka maultaan on raikas ja kevyt. Lisäksi humalasta tulee mieluisa jälkimaku. Loppuhumaloinnissa on käytetty pilsnerien kuningasta, Saazia, joka tulee Tšekistä Zatecin alueelta.” kuvailee kuninkaantien panimo.

Kahden auton kuraläpät olivat miltei maassa asti

Kun varsinainen oluen pullotuspäivä koitti, pääsivät Erkki ja Juha Kuninkaantien Panimolle seuraamaan oluen valmistusta ja oman nimikko-oluen pullotusta. Panimolla oli hyvä tekemisen meininki ja vierailu oli itsessään elämys. Erkki ja Juha pääsivät kirjaamaan JET – hybridietikettehin käsin, mitä olutta pullotettiin, pakkaamaan JET – oluet kuljetuslaatikoihin ja siitä taas sitten autoihin odottamaan kotimatkaa.

”Kahden auton kuraläpät olivat miltei maassa asti ” – kuten Tapio etäältä pääsi WhatsAppin avulla kommentoimaan, tilannekuvia nähdessään.

JET- olut on saanut hyvän vastaanoton kolmikon perhe- ja tuttavapiireissä, erityisesti vehnäolut on herättänyt kysyntää. Näin kesän ja juhannuksen kynnyksellä vehnäolut sopii myös loistavasti kalaruokien kanssa ruokapöytään, joten sitä tulee varmasti myös tarjottua tilaisuuden tullen. Omalla etiketillä varustettua JET – Juhan, Erkin ja Tapion juhlaolutta on ilo juoda ja katsella. Kolmikolla on tarkoitus myös ehtiä vielä kesällä yhdessä kokoontua maistelemaan ja vertailemaan, kumpi pullotetuista, Tuorlan Vehnä vai Tuorlan Tähti, onkaan parempaa.

Ja koska etikettiä tilattiin runsaasti varastoon, seuraava tilauserä onkin jo suunnitteilla. Kenties seuraavalla kerralla Vahvaa Tuorlan Tummaa tai Tuorlan Taivalta?

Panimon oluita on saatavilla Varsinais-Suomen alueelta valikoiduilta jälleenmyyjiltä, sekä myös suoraan panimomyymälästä Piikkiöstä. Myös omaa nimikko-olutta on saatavilla, mikäli sellainen kipinä heräsi.

Juhan, Erkin ja Tapion JUHLAOLUT JET

Artikkeliteksti sekä etiketin viimeistely, Tiina / Moredo Partners. Kuvat, Erkki. Kirjoitettu Teams – haastattelun 24.5.2021 pohjalta, haastateltavana kolmikko JET – oluen takaa; Juha, Erkki ja Tapio.