Meillä Kuninkaantien Panimossa tehdään käsityöläisolutta. Panimomestarimme Niko vaalii oluenteossa perinteisiä arvoja; puhdas selkeä oluen maku, joka tulee maltaasta ja hillitystä humalan käytöstä.

Oluen valmistamisessahan saa käyttää vain neljää raaka-ainetta: vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa. Hunajan tai chilin lisääminen olueen on vähintäänkin epäilyttävää.Vaikka käsityönä teemmekin haluamme oluemme pysyvän tasalaatuisena ja siksi panostimme myös automatiikkaan, joka ohjaa valmistusprosessia. Panomies on kuitenkin koko ajan läsnä ja varmistaa, että automatiikka ohjaa prosessia oikealla tavalla.

Meillä valmistus alkaa yhdistetyssä mäskäys- ja keittoastiassa. Vesi esilämmitetään (aurinko)sähkön voimalla ja maltaat lisätään huolella käsin sekoittaen. Tässä vaiheessa haistellaan makeaa maltaan tuoksua, joka leijuu pölynä ilmassa. Sitten automatiikka jatkaa lämmittämistä valitun reseptin mukaisesti useamman lämpötilan kautta, jolloin entsyymitoiminta irrottaa maltaista käymiskelpoiset sokerit.

Seuraavaksi maltaat poistetaan kattilasta ja jäljelle jäänyt olutvierre keitetään. Keittämisen aikana lisätään reseptin mukaiset humalat, aluksi katkeron luovat ja lopuksi aromin tuovat humalat. Keiton aikana humalan tuoksu sekoittuu ilmassa leijuvaan maltaan tuoksuun.

Humalaa ei tarvitse ottaa käsiin haistellakseen sitä, mutta siitä ei olisi haittaakaan, koska olutvierre keitetään sen sterilisoimiseksi. Kaikissa raaka-aineissa, myös vesijohtovedessä, on kuitenkin epäpuhtauksia, jotka voisivat pilata oluen maun tai jopa estää käymisen.

Keittämisen jälkeen olutvierre jäähdytetään ja siirretään steriloituun käymisastiaan. Jäähdytyksen pitää olla mahdollisimman nopea, ettei vierteeseen enää pääste epäpuhtauksia, jotka pilaisivat oluen maun.

Käymisastiaan siirretään vielä hiiva ja käyminen alkaa muutaman tunnin kuluessa. Käytämme pohjahiivaa ja silloin käymislämpötilaa lasketaan vaiheittain + 2 asteeseen. Käymisen loputtua oluen annetaan vielä kypsyä rauhassa muutaman viikon, jonka jälkeen se on valmis pullotettavaksi. Ja heti nautittavaksi!